Tájékoztatás és bejelentkezés: +36 52 348 981, info@sugarsebeszet.hu
H-4032 Debrecen, Nagyerdei krt. 98.

Online konzultáció
Az Ön által feltölthető, meglévő betegdokumentáció alapján online előszűrést tudunk végezni annak eldöntésére, hogy javasolt-e a sugársebészeti eljárás az Ön esetében.
A jobb oldali kérdések megválaszolása, és a kért adatok kitöltése után tudja feltölteni a betegdokumentációt.
Volt már Önnek onkológiai kezelése?
Metasztázis miatt érdeklődik a sugársebészeti eljárásról?

Kérjük töltse ki személyes adatait és kattintson az adatok küldésére.
Adatkezelési nyilatkozat elfogadása
Név:
Születési idő:
E-mail cím:
TAJ szám:
Telefonszám:

A kérdőív adatai továbbításra kerültek a Gamma Sugársebészeti Központ felé.
A "Betegdokumentáció küldése" gombra kattintva a wetransfer alkalmazással tudja nekünk továbbítani leleteit, MR vagy CT felvételeit, ha azok a számítógépén megtalálhatóak.
Kattintás után a + ADD YOUR FILES jel segítségével egyenként tölthető fel az összes dokumentum.
Az "E-mail to" mezőben adja meg e-mail címünket:
info@sugarsebeszet.hu Ha végzett, kattintson a "Transfer" gombra.

Ide kattintva írhat nekünk.

Online konzultáció
Visszahívás kérése

Kezelés menete

Kezelés menete

Kezelés időtartama

A sugársebészeti kezelés általában 20-40 percig tart, de az elváltozás típusától és nagyságától függően ez módosulhat, néhány esetben akár 1,5-2 óra is lehet.

Az ellátás után csak kísérettel engedhető haza a páciens. Amennyiben a páciens érvényes betegbiztosítással rendelkezik, akkor az utazási költségeket a TB utólagosan megtéríti.

Kezelés előtti nap: a célzás pontossága érdekében új MR vizsgálat szükséges

A kezelést megelőző napon a páciens az Idegsebészeti Osztály ambulanciáján kerül felvételre. Aznap egy aktuális MR vizsgálat készül a sugársebészeti beavatkozás megtervezéséhez. A másnapi kontrasztanyagos CT vizsgálattal együtt egy fuzionált kép hozható létre elektronikusan, melyen az elváltozások a lehető legrészletesebben láthatóvá válnak. A fuzionált képen történik majd meg a gömb alakú besugárzási célterület kijelölése

A korai kezdés miatt lehetőség van a klinika területén, vagy a városban is szállásfoglalásra. Ezekről előzetes egyeztetés szükséges.

Előkészítés: keretfelhelyezés a fej biztonságos rögzítése érdekében

A kezelés napján kora reggel a Gamma Sugársebészeti Központ asszisztense a kontrasztanyagos CT vizsgálathoz egy kanült helyez a páciens karjába. A páciens reggeltől már csak szénsavmentes vizet fogyaszthat, mert a kezelés éhgyomorra történik.
A pontos célzáshoz a páciens fejét biztonságosan rögzíteni kell, hogy a gamma sugarak kizárólag az elváltozás előre meghatározott pontjaiban találkozzanak.
A rögzítést egy sztereotaxiás keret biztosítja, amely a sugártervezés során 3-dimenziós koordináta-rendszerként is szolgál. A sugártervezéshez szükséges kontrasztanyagos CT vizsgálat már ebben a keretben történik, és ez a keret szolgál majd a sugárterápiás készülékben való elhelyezésre is. A keretfelhelyezés az Idegsebészeti Osztály kezelőjében történik. A keretet négy ponton kell a koponyacsonthoz rögzíteni, hátul a fej két oldalán és elöl a homlok két oldalán. A rögzítéshez négy, bőrön áthatoló csavar szükséges, ezért a felhelyezés előtt helyi érzéstelenítést kap a páciens. A keret felhelyezés után egy ideig feszítő érzésről számolnak be az érintettek, ami aztán teljesen elmúlik.
A kontrasztanyagos CT vizsgálat után a pácienst házimentővel átszállítják a Klinika területén lévő Gamma
Sugársebészeti Központba.

Besugárzás tervezés: dedikált szakemberekből álló team munkája

Az eljárás precíziós része a besugárzás tervezés, melyet az idegsebész, a sugárterapeuta és a sugárfizikus közösen készít el. Az idegsebész megtervezi a kezelés folyamatát, számítógépen meghatározza a célterület kerethez viszonyított 3 dimenziós koordinátáit, a célterület nagyságát és a tervezett dózist. A fizikus leellenőrzi a koordinátákat és a sugárdózist. A tervezett dózis nagysága függ a kezelendő betegség szövettanától, a kezelendő terület méretétől, elhelyezkedésétől, korábbi sugárkezelések kapcsán leadott dózistól. A besugárzás tervezés nagyjából fél óráig tart, ezalatt a páciens a kísérővel együtt egy pihenő szobában tartózkodik.

Kezelés: teljes biztonságban és fájdalom nélkül

A tervezés végeztével a légkondicionált kezelőhelyiségbe kísérik a pácienst, ahol a sugársebészeti berendezésre fektetik. A forgórendszerű sugársebészeti készülék leginkább egy MR géphez hasonlóan néz ki. A rögzített keret segítségével behelyezik a fejet a kerettartóba, ami a kezelés alatt megakadályozza a fej elmozdulását. Ezen felül biztosítja, hogy a sugárnyalábok pontosan a kijelölt célterületen összefutva indítsák meg a szövetelhalás folyamatát. A kezelés alatt a páciens egyedül van a kezelőben, de folyamatos megfigyelése történik és mikrofon segítségével kommunikálni is tud. Az elváltozás teljes roncsolása miatt a gépet többször át kell állítani a kezelés alatt, ekkor több munkatárs is a kezelőben tartózkodik.

Kezelés befejezése: kereteltávolítás és megfigyelés

A kezelés végeztével kerül sor a keretlevételre és a kisméretű sebek fedőkötéssel való ellátására. Tájékoztatás történik a szükséges teendőkről és a kontroll képalkotó vizsgálat időpontjáról. Ekkor már a páciensnek étkezésre is van lehetősége, majd néhány órás megfigyelés után – az esetek többségében – kísérővel még aznap otthonába távozhat. Egy napos otthoni tartózkodás és pihenés után folytatható a megszokott életvitel, amennyiben a páciens egyéb meglévő betegsége ezt lehetővé teszi.