Tájékoztatás és bejelentkezés: +36 52 348 981, info@sugarsebeszet.hu
H-4032 Debrecen, Nagyerdei krt. 98.

Online konzultáció
Az Ön által feltölthető, meglévő betegdokumentáció alapján online előszűrést tudunk végezni annak eldöntésére, hogy javasolt-e a sugársebészeti eljárás az Ön esetében.
A jobb oldali kérdések megválaszolása, és a kért adatok kitöltése után tudja feltölteni a betegdokumentációt.
Volt már Önnek onkológiai kezelése?
Metasztázis miatt érdeklődik a sugársebészeti eljárásról?

Kérjük töltse ki személyes adatait és kattintson az adatok küldésére.
Adatkezelési nyilatkozat elfogadása
Név:
Születési idő:
E-mail cím:
TAJ szám:
Telefonszám:

A kérdőív adatai továbbításra kerültek a Gamma Sugársebészeti Központ felé.
A "Betegdokumentáció küldése" gombra kattintva a wetransfer alkalmazással tudja nekünk továbbítani leleteit, MR vagy CT felvételeit, ha azok a számítógépén megtalálhatóak.
Kattintás után a + ADD YOUR FILES jel segítségével egyenként tölthető fel az összes dokumentum.
Az "E-mail to" mezőben adja meg e-mail címünket:
info@sugarsebeszet.hu Ha végzett, kattintson a "Transfer" gombra.

Ide kattintva írhat nekünk.

Online konzultáció
Visszahívás kérése

Gyakori kérdések

Mi a sugársebészet?

A sugársebészet olyan műtéti eljárás, melynek célja a kóros, vagy normális sejteket tartalmazó, meghatározott céltérfogat teljes és pontos megsemmisítése egyszeri, nagydózisú sugárkezeléssel a környező szövetek károsítása nélkül.

Miben különbözik a sugárterápiától?

A sugárterápia során a beteget több alkalommal kezelik kis dózisú sugárnyalábokkal. Akár egy hónapig is eltarthat a kezelés. Általában olyan elváltozások kezelésére használják, ahol a cél a minél nagyobb térfogat kezelése és ahol a besugárzás nem követel meg nagy pontosságot. A sugársebészeti kezelés során egyszeri, nagydózisú besugárzást használunk, mellyel milliméteres pontossággal kezelhető az adott elváltozás.

Milyen sugársebészeti beavatkozások ismeretesek?

1. Protonbesugárzás – ciklotronos rendszerek
2. Gamma sugársebészet – GammaKnife, GammaART-6000, Masep, Our, stb
3. LINAC (lineáris gyorsító) alapú rendszerek – Novalis, Cyberknife, Xknife, Trilogy stb

Debrecenben melyik típusú beavatkozást végzik?

A Debreceni Gamma Sugársebészeti Központban gamma sugársebészeti beavatkozással kezelik a betegeket.

Milyen készülék található a Debreceni Gamma Sugársebészeti Központban?

A kezeléseket az amerikai gyártmányú GammaART-6000 forgó rendszerű gamma besugárzó rendszerrel végezzük.

Hogyan működik?

A készülék belsejében egy félgömb mentén 30 darab Co-60 izotópot tartalmazó töltet helyezkedik el. Ezek a töltetek a kezelőasztal hossztengelyével párhuzamos tengely körül, egy-egy körív mentén forognak. A töltetekből kilépő gammasugár-nyalábokat a gép egy közös pontba, az ún. fókuszpontba irányítja. A fókuszpontban a sok irányból érkező, de egyenként alacsony intenzitású sugárnyalábok hatása megsokszorozódik, és ezáltal képes az adott pontban a sugár a kívánt biológiai hatást létrehozni. A fókuszpont nagysága a készülék belsejében lévő és a sugárforrások előtt elhelyezkedő, változtatható méretű úgynevezett kollimátorok nagyságától függ. A fókuszponton kívüli szövetek sugárterhelése lényegesen kisebb, mint a kezelt térfogaté.

Mi a gamma sugárzás?

A radioaktív sugárzás egy formája. A Co-60 izotóp bomlása során két nagyenergiájú elektromágneses hullám keletkezik, melyek 1,17MeV és 1,33MeV energiájúak. Ezeket a szemmel nem látható ionizáló sugarakat  nevezzük gamma sugárzásnak.

Ellenőrzik-e rendszeresen a készülék működését és pontosságát?

A készüléket, annak működését, a sugárforrások radioaktivitását, a mechanikai pontosságot, valamint a tervezéshez használt számítógépet és programot egy több fizikusból álló csapat szigorú minőségellenőrzési program keretében folyamatosan ellenőrzi és teszteli.

Milyen betegségek kezelésére alkalmas?

A sugársebészeti centrumban lévő készülék elsősorban koponyaűri folyamatok, mint agydaganatok, érfejlődési rendellenességek és bizonyos funkcionális kórképek, mint például az arcidegzsába kezelésére használható.

Hogyan fejti ki hatását?

A kezelés a kezelt területen különféle biológiai folyamatokat indít el, mely a dózistól és az elváltozástól függően lehet sejtelhalás, hegesedés, érelzáródás, akut gyulladás, agyödéma.

A beavatkozás után azonnal eltűnik a kórfolyamat?

Nem, a beavatkozás hatása az esetek túlnyomó többségében nem azonnali és erősen függ a leadott sugárdózis nagyságától és a képlet sugárérzékenységétől. A különböző folyamatoknál a méretcsökkenés, érelzáródás, funkcionális változás hosszabb-rövidebb időt vesz igénybe. A hatás kialakulása hónapoktól(1-2 hó) akár évekig is eltarthat.

Hogyan történik a kezelés?

A kezelés részletes bemutatása a Kezelés menete aloldalon olvasható.

Minden elváltozást ugyanúgy kezelnek?

A kezelés menete ugyanaz, de a különböző betegségeket különböző dózissal kezeljük a kívánt hatás elérésének és a környező szövetek funkciójának, valamint érzékenységének a függvényében.

Kezelés alatt és után milyen panaszaim lehetnek?

Ájulás, fejfájás, fejen szorító érzés, hányinger, általános rosszullét, agyödéma következtében fellépő neurológiai tünetek fordulhatnak elő. A betegeknek legtöbbször nincsenek panaszai.

Szükség van-e a kezelés miatt (előtt, alatt, után) valamilyen gyógyszer szedésére?

Általában nem, de egyes esetekben epilepszia ellenes szerek, vagy szteroidok szedése az agyödéma csökkentése végett javasolt. Előfordul, hogy a kezelés alatti tünetek, esetlegesen a bezártságérzet csökkentése végett adunk közérzetjavító szereket. A beteg a rendszeresen szedett gyógyszereit továbbra is szedi.

Milyen előnyei vannak a kezelésnek?

A gammakés kezelés egy nem-invazív jellegű kezelési alternatívát jelent a hagyományos koponya-feltárásos technikákkal szemben. Egyszeri kezelést tesz lehetővé számos olyan beteg számára, ahol eddig egyáltalán kérdéses volt bárminemű idegsebészeti beavatkozás elvégzése. A kezelés kevesebb rizikóval, kevesebb szövődménnyel, morbiditással és mortalitással jár a hagyományos műtéti eljárásokhoz képest. A betegek felépülése is gyorsabban megy végbe. Amennyiben szükséges, az onkológiai kezelés pár nap múlva tovább folytatható. A kezelés során a beteg szervezetét kevesebb stressz éri, jóval kisebb fájdalmat kell elviselnie, mint nyitott műtétek esetében. Altatást felnőttek esetén nem igényel, ezért rossz általános állapotú betegek esetében is elvégezhető a beavatkozás, ahol az altatás miatt ez korábban nem volt lehetséges.

Mióta végeznek ilyen sugársebészeti beavatkozásokat?

A módszer alapelveinek kidolgozása Lars Leksell idegsebész professzor (Karolinska Egyetem idegsebészeti tanszék, Stockholm) nevéhez fűződik. Az alapelveket 50 évvel ezelőtt dolgozta ki. Az első kezelések a hatvanas évek második felében kezdődtek el, majd a folyamat a nyolcvanas évek második felétől a CT és MR berendezések fejlődésével terjedt el világszerte. Jelenleg több száz sugársebészeti centrum működik a világban. Az elmúlt évek során majdnem félmillió beteget kezeltek. Magyarországon a 90-es évek eleje óta végeztek LINAC alapú stereotaxiás pontbesugárzást Budapesten. 2007 júniusában adták át Magyarország első Gamma Sugársebészeti Központját a Debreceni Egyetem Orvos és Egészségtudományi Centrumában. Azóta folyamatosan történik a betegek kezelése.

Lehet-e mellékhatása?

Pár esetben addig nem lévő rosszindulatú daganat megjelenését írták le, ez azonban bármely sugárkezelés során előfordulhat. Valószínűsége rendkívül csekély. Igen ritkán nem várt szövetelhalás, idegi képlet sérülés, igen kifejezett agyödéma és azok következményes tünetei előfordulhatnak.

Megismételhető-e a kezelés?

Mivel a besugárzás lényegében csak a kóros területre irányul, így a kezelés megismételhető, vagy a kiterjeszthető más területekre, amennyiben erre szükség van.

A kórfolyamat olyan helyen van amit nem tudnak nyílt koponya feltárásos módszerrel eltávolítani. Kezelhető-e ilyenkor a beteg sugársebészeti módszerrel?

Ez részben a kórfolyamattól, és annak elhelyezkedésétől is függ, de elméletileg a koponyán belül nincs olyan hely, amit a gammasugarak ne lennének képesek elérni. Természetesen minden esetben egyedi mérlegelésre van szükség.

Megoperáltak, de csak egy részét tudták eltávolítani a daganatnak. Ilyen esetben is van lehetőség kezelésre?

Egyes kórfolyamatok esetén a sugársebészeti kezelés nemcsak a nyílt sebészi eljárások helyett, hanem azokkal együtt, egymást kiegészítve is végezhető.

Korábban már kaptam sugárkezelést. Kizárja ez a sugársebészeti kezelést?

Nem zárja ki, még abban az esetben sem, ha a beteg előtte teljes koponya besugárzást kapott.

Kik dolgoznak a sugársebészeti központban?

Idegsebészek, fizikusok, egészségügyi szakdolgozók, neuroradiológus, managerek.