Tájékoztatás és bejelentkezés: +36 52 348 981, info@sugarsebeszet.hu
H-4032 Debrecen, Nagyerdei krt. 98.

Online konzultáció
Az Ön által feltölthető, meglévő betegdokumentáció alapján online előszűrést tudunk végezni annak eldöntésére, hogy javasolt-e a sugársebészeti eljárás az Ön esetében.
A jobb oldali kérdések megválaszolása, és a kért adatok kitöltése után tudja feltölteni a betegdokumentációt.
Volt már Önnek onkológiai kezelése?
Metasztázis miatt érdeklődik a sugársebészeti eljárásról?

Kérjük töltse ki személyes adatait és kattintson az adatok küldésére.
Adatkezelési nyilatkozat elfogadása
Név:
Születési idő:
E-mail cím:
TAJ szám:
Telefonszám:

A kérdőív adatai továbbításra kerültek a Gamma Sugársebészeti Központ felé.
A "Betegdokumentáció küldése" gombra kattintva a wetransfer alkalmazással tudja nekünk továbbítani leleteit, MR vagy CT felvételeit, ha azok a számítógépén megtalálhatóak.
Kattintás után a + ADD YOUR FILES jel segítségével egyenként tölthető fel az összes dokumentum.
Az "E-mail to" mezőben adja meg e-mail címünket:
info@sugarsebeszet.hu Ha végzett, kattintson a "Transfer" gombra.

Ide kattintva írhat nekünk.

Online konzultáció
Visszahívás kérése

Sugársebészet

Agyműtétek a koponya megnyitása nélkül

Az agyi sugársebészet egy speciális, besugárzást használó módszer, mellyel koponyán belüli betegségeket lehet nagy hatékonysággal kezelni. A kezelés lényege, hogy jól behatárolt, kis célterületre 3 dimenzióban egyszeri, nagy dózisú besugárzást irányítanak. Ez alapvetően megkülönbözteti a többször, heteken át alkalmazott – a lakosság körében jobban is ismert – sugárkezelésektől: a sugársebészet nem a daganatos és egészséges sejtek közötti sugárérzékenység különbséget használja, hanem az egyben leadott, nagy dózisnak köszönhetően szövetelhalást indukál a betegségben érintett területeken.

A sugársebészeti kezelés meghatározott esetekben válthatja ki a hagyományos, altatásban történő, nyílt koponyaműtéteket. Betegségtípustól függ az, hogy elsőként választható kezelésként kerül meghatározásra vagy a klasszikus, manuális műtét alternatívájaként, esetleg kiegészítő kezeléseként alkalmazható. A döntéshez mindenképp sugársebészetben is tapasztalt idegsebész szakorvos szükséges, aki a meglévő betegdokumentáció alapján tud az eljárás alkalmazhatóságáról nyilatkozni.

Intézményünk minden érdeklődő páciens számára online előszűrést biztosít.

Gamma-késes technológia vagy Lineáris gyorsító (LINAC)

A sugársebészeten belül a technológiai fejlődésnek köszönhetően kétféle eljárás is alkalmazható.

A koponyán belüli elváltozásokra elsősorban a precíziós gamma sugársebészeti metódust használják, mert a mechanikai pontossága ennek az eljárásnak a legmagasabb. A köznyelvben Gamma-késként ismert berendezésnél az utóbbi évtizedek informatikai alapú fejlesztései tették lehetővé a kevesebb kobaltforrást használó rendszerek létrejöttét, ahol a sugárforrások elforgatásával történik a kezelés.

Idegsebészeti célra ez az elsődlegesen alkalmazott technológia. Magyarországon kizárólag Debrecenben működik forgó rendszerű, sztereotaxiás gamma besugárzó készülék.

A lineáris gyorsító, mint alternatív sugársebészeti eszköz, elektromos árammal előállított elektronnyalábokat bocsát ki: az elektronok felgyorsításával, majd azok fékezési energiájával történik a kezelés. Ez az eljárás jobban alkalmazható a kisebb dózisú és kúraszerű besugárzást igénylő daganatoknál, ahol nem kiemelt fontosságú a precíziós célzás.
A LINAC berendezés elsősorban az általános onkológiai-sugárterápiában használatos.

Sejtelhalás fájdalommentesen és mellékhatások nélkül

A gamma sugársebészeti eljárás legfontosabb jellemzője a célzás nagyfokú pontossága. A kezelt területre leadott sugárdózisnak nagyon magasnak kell lennie a roncsoló hatás eléréséhez, de a környező, ép szövetek megóvásáról is gondoskodni kell. A nagy sugárdózis hatására sejtelhalás kezdődik, az elhalt szövetek – a betegségtípustól függően különböző időt igénylően – felszívódnak vagy hegesednek és inaktívvá válva nem jelentenek további veszélyt a páciens szervezetére.
A beavatkozás kellemetlenséggel járó része egyedül a fejrögzítő keret felhelyezése, ami helyi érzéstelenítés mellett történik.

Milliméteres precizitás 3 cm-nél kisebb daganatoknál

A forgórendszerű gamma technológia bármilyen formájú elváltozás esetén alkalmazható: mind a szabályos, mind pedig a szabálytalan formájú, 3 cm-nél kisebb daganatok kezelhetőek vele. A célzás pontosságát egy háromdimenziós koordinátarendszerként funkcionáló keret biztosítja, amit a páciens fején rögzíteni szükséges az eljárás megkezdése előtt. További információk a kezelés menetéről

A sztereotaxiás keret segítségével megoldható a háromdimenziós koordinátákkal történő lokalizálás, hogy az egyszeri, nagydózisú gamma besugárzás milliméteres pontossággal történjen.

A berendezés mechanikai precízitása jobb, mint 0,5 mm, a jelenlegi sugársebészeti eljárások közül ez a lehető legpontosabb beavatkozás.

Altatás nélkül egynapos ellátásban

A gamma sugársebészet eredményessége a többi sebészeti beavatkozással egyenértékű, de a páciens számára sokkal kedvezőbb feltételekkel jár: a kezelés mindössze egy-két órát vesz igénybe, amit néhány órás megfigyelés követ és a páciens az esetek többségében már aznap hazamehet.

A sugársebészeti beavatkozás éber állapotban történik: a kíméletes sugártechnológiának köszönhetően nincs szükség a koponya megnyitására, így sem koponyaseb miatti betegállomány, sem rehabilitációs időszak nem terheli a pácienseket. A szervezetet kevesebb stressz éri, a páciens fájdalmat egyáltalán nem érez és a gyógyító eljárás egyetlen szakaszában sem kell altatást alkalmazni.

A kipróbált, 40 éve kidolgozott technológiát világszerte több száz központban alkalmazzák, hogy megkíméljék a pácienseket a több hetes felépüléssel járó, hagyományos kimetszéssel járó agyműtéttől.

A gamma sugársebészet specifikus, több tudományterületet érintő, multidiszciplináris szaktudást igényel, melyhez orvosi vonatkozásban sok éves ideggyógyászati, idegsebészeti és radiológiai tapasztalat szükséges. A besugárzás tervezés ezen felül egy fizikus folyamatos jelenlétét is megköveteli.

A sugársebészet további pozitívumai közé tartozik, hogy egyéb kezelésekkel kombinálható, bármilyen onkoterápiába beilleszthető, és azoknál is elvégezhető, akiknél kérdéses volt a hagyományos idegsebészeti beavatkozás lehetősége.

A Debreceni Gamma Sugársebészeti Központban a páciensek kezelése egynapos ellátás keretében, rövid várakozási idővel történik. Az érvényes magyar biztosítással rendelkezők részére ingyenesen vehető igénybe az államilag finanszírozott ellátás, a külföldieknek és a biztosítással nem rendelkezőknek térítéses szolgáltatásként érhető el az eljárás.

Dedikáltan koponya elváltozásokat kezelő központ

A Debreceni Gamma Sugársebészeti Központ a megnyitásakor Magyarországon elsőként és az azóta eltelt 10 évben is egyedüli intézményként specializálódott dedikáltan csak koponyán belüli idegrendszeri elváltozások gyógyítására.

Évente közel 500 páciens sugársebészeti kezelése történik Debrecenben, nemzetközi szinten elismert szakmai színvonalon. Állandó szakmai stábbal, a szakmai standard-ek biztosításával folyik a betegellátás: több mint 4.000 sikeres beavatkozás után elmondható, hogy az esetszámból adódóan az országban itt található a legnagyobb tapasztalat a koponyán belüli elváltozások sugársebészeti kezelése terén.

Az utánkövetési protokoll rendszeres kontrollvizsgálatokat ír elő a beavatkozás után. A személyes konzultációkat Debrecenben és Budapesten is biztosítani tudjuk pácienseink részére.