GAMMA Sugársebészeti Központ
Romana | English | Magyar  

Tájékoztató a trigeminus neuralgia (arcidegzsába, tic doloureux) sugársebészeti kezelésének lehetőségéről.

A trigeminus neuralgia az V. agyideg (n. trigeminus vagy másnéven háromosztatú ideg) érző része által beidegzett területek ellátási területére (arcbőr, szájnyálkahártya, fogak, szemgödör) lokalizálódó fájdalom, mely leggyakrabban a második és harmadik ágnak megfelelően jelentkezik.

Irodalmi adatok szerint az incidenciája (új esetek száma 1 év alatt 100000 főre vonatkoztatva) 3-8/100000 lakos, ami Magyarországra vetítve 3-800 új esetet jelenthet évente. Leggyakrabban 50-70 éves korosztályt érinti. Nőkben gyakoribb az előfordulása.

A beteg panasza általában féloldali arcfájdalom formájában mutatkozik. Típusos formában rövidtartamú villámcsapásszerű fájdalom jelentkezik akár naponta többször is, melyhez az arcon tic-szerű rángások is csatlakozhatnak. Nemritkán az arc egy pontjának megérintése (triggerelése), vagy beszéd, nyelés, rágás váltja ki a rohamot. A rohamok között a beteg tünetmentes lehet. Hosszantartó krónikus formában a rohamok időtartama nő, néha a fájdalom állandósul.

A betegség oka legtöbbször nem ismert (idiopathias), de egyes esetekben a háttérben fogászati betegség, az idegszálat érintő mechanikai károsodások (pl pulzáló érkacs, plakk), gyulladásos elváltozások, herpeszvírus fertőzés, daganat stb. áll.

Diagnosztikájában a neurológiai vizsgálat mellett, a CT és MR, MRA vizsgálat játszik szerepet.

Kezelésében a gyógyszeres kezelés az elsődleges. A betegek kb háromnegyede a gyógyszerszedéssel fájdalommentesíthető. A gyógyszeres terápiára nem reagáló esetekben válhat szükségessé a sebészeti, sugársebészeti kezelés.

Az idegsebészeti kezelésre is több lehetőség van. Lehetőség van: (1) az idegszál különböző helyeken (koponyán kívűl és belül) történő átmetszésére és injekciós kezelésére, (2) un perkután beavatkozásokra mint radiofrekvenciás termokoagulációra, glicerinnel történő neurolízisre (idegszálroncsolásra), ballonkompressziós roncsolásra stb, valamint (3) kimutatott érkacs általi nyomás megszüntetése végett a koponyafeltárást követően az érkacsok lefejtésére az idegszálról (Janetta féle mikrovaszkuláris dekompresszió).

Másik kezelési lehetősége a gyógyszerre nem reagáló eseteknek a sugársebészeti kezelés. Az első dokumentált kezeléseket a svéd Leksell Professzor végezte Svédországban 1953-ban.

1991 és 2005 között Leksell féle gammakéssel több mit 21000 ilyen elváltozást kezeltek több mint 200 sugársebészeti centrumban világszerte és a számuk évről évre nő.

Előnye a koponya feltárásos kezelésekkel szemben, hogy kisebb megterhelést jelent a beteg számára, kisebbek a mellékhatások, miközben a fájdalom a betegek 70-95%-ban időlegesen vagy véglegesen csökken, vagy megszűnik.